Szedáció

A szedált állapot olyan formája, amelyben a tudatállapot enyhén befolyásolt, a garatreflexek megtartottak, a beteg képes a szóbeli utasítást megérteni és végrehajtani.

A szedálás célja, hogy:

  • bizonyos kellemetlen beavatkozások elviselését megkönnyítse
  • csökkentse a beteg szorongását és az ezzel járó, potenciális veszélyt hordozó tüneteket
  • megelőzze a fájdalom és kellemetlen élmények kialakulását
  • elősegítse a zavartalan orvosi tevékenységet

Az intravénás szedáció során a medikációt ( midazolam ) egy intravénás kanülön keresztül juttatjuk a véráramba. Egy vékony kanült helyezünk be a kar vagy a kézháton futó vénába. A kanült a kezelést követően, a hazabocsátás előtt távolítjuk el. Az intravénás szedáció legnagyobb előnye, hogy a szedálás ezen formáját jelentős amnézia kiséri, így a beavatkozásra egyáltalán nem vagy csak kis mértékben emlékszik vissza. Az iv. szedációt követően a gyógyszer nem ürül ki azonnal a szervezetéből, ezért a fogászati ellátás végeztével legalább 30 percig megfigyeljük, otthonába felelős felnőtt kíséretében távozhat. A nap hátralévő részében potenciálisan veszélyes tevékenységet nem folytathat (pl.autóvezetés) illetve alkoholt nem fogyaszthat.

A beavatkozás alatt szívfrekvenciáját és oxigén szintjét úgynevezett pulzoximéterrel monitorozzuk. Vérnyomását a kezelés előtt és után vérnyomásmérővel megmérjük.

 

 

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!