Aktuális akciónk

10 % kedvezmény a Nobel Implantátum árából

Az akció 2021.03.31-ig érvényes.

 

Megfelelő szájhigiéniával súlyos betegségek is elkerülhetőek

Az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitaminok napi szinten történő alkalmazása, a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok és a szakorvosi tanácsok betartása elejét veheti a komolyabb, szájüregi betegségek kialakulásának.novembercikk


A daganatos megbetegedések közül a szájüregen belül megjelenő rákfajták a nyelven, a garaton vagy a szájpadon, de akár az ajkakon is kialakulhatnak. A WHO magyarországi adatai szerint a lakosság mindössze 16 százaléka vesz részt a rendszeres szűréseken, pedig az időben felfedezett rosszindulatú elváltozások jó eséllyel, 90 százalékban gyógyíthatóak.

Miért alakul ki a szájrák?

Az öröklött hajlamon túlmenően jópár egyéb tényező befolyásolja a szájrák kialakulásának az esélyét. Ilyen például a dohányzás valamint az alkoholfogyasztás, de a szájban fellépő gyulladásos folyamatok is a ráksejtek kialakulásához vezethetnek. Gennyes ínygyulladást okozhat egy nem megfelelő módon készített protézis vagy korona, de akár egy kezeletlen, törött fog is, mely folyamatosan ingerli a szájüreg érzékeny nyálkahártyáját.

A nyelv oldalán és a szájpadon megjelenő vörös foltok okot adhatnak a gyanúra, ezért ilyen tünetek esetén mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni. Ezek a foltok rendszerint fájdalmatlanok, így gyakran csak a kontrollvizsgálaton derül fény a jelenlétükre.

Ha a páciens az állkapocs környékén érez zsibbadást vagy szokatlan fájdalmat, az akár jóindulatú csontkinövésre vagy cisztára is utalhat, ezért ilyen esetben alapos kivizsgálás elvégzése válik indokolttá. Az orcák duzzanata vagy a hosszú időn keresztül fennálló nyelési nehézség okának feltárása is vizsgálatok sorát vonhatja maga után. A szájüregben megjelenő kóros szövetszaporulatok első számú okozójának a humán papillomavírust tartják, mely ellen védőoltással védekezhetünk.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése testünk egésze szempontjából előnyös, akárcsak a kiegyensúlyozott táplálkozás, mely szintén hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A szájüregi daganatok felbukkanása főként a negyvenes korosztályra jellemző, ezért számukra évente történő rákszűrés javasolt, a rendszeres kontrollvizsgálat pedig mindenki számára előnyös, hiszen komolyabb betegségek előzhetőek meg általa.

Nyitva tartás

H-9024 Győr, Kálvária u. 37.

  • Hétfő-péntek:
    7.00 - 21.00
  • Szombat:
    zárva
  • Vasárnap:
    zárva

Kérje ajánlatunkat