Aktuális akciónk

 

- 10 % kedvezmény a Neodent HelixGM Acqua implantátum árából

Az akció 2022.10.31-ig érvényes.

 

Hogyan törhetnek el fogaink és mit tehetünk épségük megőrzéséért?

Nemcsak az életkor előrehaladtával, de bizonyos életmódbeli szokásokkal is gyengíthetjük fogainkat, ami gyakran repedésükhöz vagy törésükhöz vezet, mely végső esetben akár elvesztésükkel is járhat.

letortfogak


A stresszes életvitel egyik törvényszerű velejárója a fogcsikorgatás, mely kemény próbára teszi fogainkat, de akár egy rosszul sikerült harapás is fogmegtartó beavatkozás szükségességét eredményezheti.

 

Figyeljünk az apró jelekre is!

A legkisebb problémát a fogakon megjelenő hajszálrepedés jelenti, ami pusztán a fog felszínét érinti, fájdalmat és esztétikai hátrányt nem okoz. Kezelés nélkül azonban idővel nagyobb repedés is kialakulhat belőle, így mindenképpen érdemes elejét venni a komolyabb beavatkozásoknak.

Az ilyen jellegű repedések akkor jeleznek súlyosabb problémát, ha lefutásuk függőleges és nemcsak a fog felszíne érintett, hanem a fogbél, valamint a fogideg is. A fogbélben az apró csatornákon keresztül baktériumok telepedhetnek meg, fájdalmas gyulladásokat provokálva, melyet sok esetben csak gyökérkezeléssel orvosolhatunk.

Ha a tömött fog meggyengül, gyakori problémaként jelentkezik, hogy a tömés melletti fogrészből letörik egy darab. Ilyen esetben a fog megtartásására és további védelmére kell törekednünk, amennyiben szükséges, korona felhelyezésével.

Néhány esetben az is előfordul, hogy a probléma sokáig rejtve marad, mivel a felszín alatt, -pontosabban a foggyökérben - keresendő a forrása. A szűrővizsgálatokon készült röntgenfelvételek időben fényt deríthetnek jelenlétükre, a későn felfedezett repedés azonban a gyökérből indulva a fog egészében kárt tehet, mely a sérült fog eltávolítását indokolhatja.

Mit tehetünk fogainkért?

Már néhány rossz szokás elhagyásával növelhetjük fogaink élettartamát. Ilyen például a körömrágás, mely nemcsak a fogainkra, de a körmeinkre és a szájhigiéniánkra is kedvezőtlenül hat. A kemény pattogatott kukorica, a jég és a ceruzák rágcsálása sem jó ötlet, amennyiben sokáig szeretnénk felhőtlenül mosolyogni.
Az alvás közbeni fogcsikorgatás és a veszélyes sportok esetén pedig megoldást jelentenek a speciális fogvédők.
Ha ezekre az apróságokra odafigyelünk, gondoskodunk a megfelelő kalcium-bevitelről és rendszeresen ellátogatunk a kontrollvizsgálatokra, akkor nyugodt szívvel hátradőlhetünk. Jelentkezzen be hozzánk, bízza szakértő kezekre mosolyát!

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!