Milyen folyamatok előzik meg az altatást?A fogászati beavatkozások során is egyre nagyobb az igény arra, hogy azokat a páciens altatásával végezzék el. Ezekben az esetekben a beteg számára nincs negatív élmény, nem kell éber állapotban például megélni egy implantátum behelyezését sem. Az altatás az egész testre kiterjedő általános érzéstelenítés, melynek során Ön nincs tudatánál.

Az altatásban végzett beavatkozások azonban a szervezet számára megterhelést jelentenek, ezért azokat fokozott alapossággal végzett előkészületek és részletes vizsgálatok után lehet elvégezni.

Rendelőnkben egyedülálló módon van lehetőség az altatást választani. Ehhez a fogorvosi konzultációt követően szükség van egy részletes egészségügyi nyilatkozat kitöltésére, melyet a honlapunkon is elér, de a rendelőnkben is készséggel átadjuk Önnek.

Ennek a célja, hogy a beavatkozást végző orvos és az altatást végző szakorvos az első perctől kezdve tisztában legyen a lehetséges kockázatokkal. Az adatlap kitöltése után az altatóorvos eldönti, hogy azok alapján milyen vizsgálatokat kell elvégezni. A kivizsgálás elemei közé tartozik a laborvizsgálat (vércsoport-meghatározás, vércukorszint, hematokrit – vérsüllyedés, enzimvizsgálatok), EKG és mellkas-röntgen. Az általános kivizsgálást néhány nappal a beavatkozás előtt kell elvégezni. Vannak olyan betegségek, melyek megléte esetén az altatás nagy kockázatot jelent a beteg számára.
Ilyenek közé az allergiás, asztmás betegségeket lehet sorolni, de a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a cukorbetegek számára sem javallott.

Ha a vizsgálatok során az orvos úgy ítéli meg, hogy az altatás kockázatmentesen elvégezhető, akkor egy időpont egyeztetésre kerül sor, amikor Ön és kísérője megjelenik a rendelőben.
Az altatás előtt úgy kell készülni, hogy az azt megelőző 8 órában ételt, 6 órában pedig italt se fogyasszon és a dohányzást is be kell szüntetni az altatást megelőző 24 órában. Fontos, hogy ha lehetséges könnyű, rövid ujjú öltözékben legyenek, és a bal kéz mutató ujján ne legyen műköröm és körömlakk sem.
Ha megfázott vagy lázas, esetleg hasmenéses panasszal érkezik, akkor azt mindenképpen jelezze, mert ezek az életét is veszélyeztethetik az altatás során.

Az altatás megkezdése előtt még egyszer részletesen átbeszélik közösen a beavatkozás teljes folyamatát és egy utolsó vizsgálatra is sor kerül. Amennyiben az orvos ekkor az altatást kizáró okot talál, akkor még dönteni kell a beavatkozás elhalasztásáról. Ha minden rendben van, a beleegyező nyilatkozat aláírására is sor kerül, melynek megtagadása az altatás megtagadását is jelenti.

Az altatás során a beavatkozásnál minden esetben a törvényileg előírt kötelező személyzet az aneszteziológus és a szakasszisztens is jelen van.

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!