Koronák, hidak

A korona egy fix fogpótlás, amelyet lecsiszolt fogra készítünk el, fogtechnikus segítségével. Akkor javasoljuk, amikor a fog már jelentős mértékben károsodott, de még a megfelelő mértékben stabil ahhoz, hogy egy koronát elviseljen.

Elkészítésük nem közvetlenül a szájüregben történik, hanem fogtechnikai laboratóriumunkban, amely az épületen belül található.

A fogorvos legelőször a megfelelő módon lecsiszolja a fogat, - az íny egészségének megőrzése érdekében vállas csiszolást hajt végre - majd lenyomatot vesz. A lenyomat alapján a fogtechnikusok mintát készítenek, majd végül elkészül a valóságos korona is. Az orvos az elkészült koronát már a fogra építi rá, így adva vissza annak egészségét. Ez a korona egy természetes fémvázra épülő fogpótlás, amely porcelánleplezést kap.

Korona

A korona az a fogmű, mely beborítja a klinikai korona egészét és cementezéssel rögzül. Részleges korona az a fogműv, mely a fogkorona felszíneit csak részlegesen borítja be. Ugyancsak részleges korona az ekvatoriális korona, mely ellentétben a teljes borítókoronával, nem éri el az ínyszélt és csak a fog maximális domborulatáig terjed.

Ez a beavatkozás akkor lehet szükséges, ha a fog annyira károsodott már, hogy a fogtömés elkészítése már lehetetlen; ám a fog eltávolítására még nem feltétlen van szükség. Korona a gyökérkezelt, meglazult fogakra is felhelyezhető, ezzel védve meg azt a további sérülésektől. Abban az esetben is bátran alkalmazunk koronát, ha a fog letört, de még javítható fogtömő anyaggal, vagy csapos műcsonk segítségével. Sőt, némi esztétikai javítást is képesek vagyunk korona segítésével elérni, hiszen a fogak formáján is módosíthatunk. Minden részletről kollégáink pontos felvilágosítással szolgálhatnak.

A hidat akkor alkalmazzuk, amikor több foghiánnyal szembesülünk, de még mindig nem szükséges megszabadítani a pácienseinket fogaiktól. Illetve ennek segítségével képesek vagyunk eltűntetni a nagyobb réseket is. A megmaradt, épp fogakat egyfajta pillérként alkalmazzuk, amelyek segítségével kialakíthatjuk a hidat magát. Leginkább egy sorvégi, tehát egy hátsó nagy őrlő fog pótlására a megfelelő. Ehhez az kell, hogy az előtte lévő két fogat a fogorvosunk lecsiszolja és a hiányzó fogat egy - fogászati nyelven szólva - „lengő" taggal pótolja.

A fogpótlások elkészítésénél elengedhetetlen szempont a koronák és hidak tökéletes széli záródása. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a fog sajnos szuvasodásnak, fogkövesedésnek is indulhat. A Solydent fogorvosi rendelőiben természetesen ez nem fordulhat elő, minden esetben kiemelten figyelünk, hogy a koronáink és hídjaink tökéletesen záródjanak, így szolgálva a betegeink egészségét.

Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk milyen lehetőségeket kínálunk, kérjük, tartson velük. Ha addig is bármelyik kérdése van, bátran keresse meg kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésükre.

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!