Konzerváló fogászat

A konzerváló fogászat az egyik legfontosabb terület, ugyanis ide tartozik minden olyan kezelés, amely a fogak egészségének megőrzésére és fenntartására irányul.

Konzerváló fogászati kezelések közé tartoznak a tömések, az esztétikai fogászati kezelések, valamint a gyökérkezelések is.

Fogzománc

A fogzománc (enamelum) a test leginkább mineralizált és legkeményebb anyaga. A zománc a fog négy fő részének egyike, a másik három a dentin, fogcement és a fogbél. A zománc a fog látható felszíne, amit dentin támaszt belülről. A zománc 96%-a ásványi anyag, a többi része víz és szerves anyag. Mivel a zománc áttetsző, a dentin színe nagy mértékben meghatározza a zománc színét, úgyszintén az odahelyezett fogászati anyagok (tömések) is. A zománc színe a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Vastagsága a fog teljes felületén változik. Általában legvastagabb a fog őrlőrészén (max 2,5 mm) és az íny felé egyre vékonyabb lesz amíg el nem ér a cement-zománc találkozási pontig.

Fogtömések elvégzésekor a fogorvos a fog szuvas részét kifúrja. Természetesen ezt a beavatkozást érzéstelenítés mellett végezik. Ezt követően egy speciális alábélelő és rögzítő anyagot használ, majd behelyezi a tömőanyagot, amit a megkötés érdekében lámpával világít meg. Ezt az anyagot fényre kötő fogszínű kompozitnak nevezzük. Nagy előnyük, hogy használatukkal a tökéletes esztétikai hatást érhetjük el, így nem csupán fogainkat, hanem szépségünket is megőrizhetjük velük. Ez a tömési eljárás váltotta fel a korábbi amalgám töméseket, amelyet azonban már jó ideje nem használnak a fogorvosok. Ezek a fényre kötő tömések tökéletes széli zárással és a barázdarendszer élethű kialakulásával adják vissza az eredeti fog hatását.

A gyökérkezelés is a fogmegtartó kezelésekhez tartozik, éppen olyan fontos, mint a fogtömés. Segítségével meghosszabbítható a fogak szájban maradása. Szükségessé válhat, ha olyan mély a szuvasodás, amely már a gyökércsatornáig is lehatol. Ez komoly gyulladást, fájdalmat és a fog elhalását is eredményezheti. Továbbá a fogat ért erős ütés is eredményezheti, vagy ha a korona előkészítése során megnyílt gyökércsatorna. Veszélyes lehet, ha a fogból letörik egy darab, mert történhet ez úgy is, hogy a sérülés keletkezik a gyökércsatornán.

A gyökérkezelés során a fogorvos kifúrja a fogat, a gyökércsatornákat tökéletesen megtisztítja és a gyökértöméssel tökéletesen lezárja. Megtisztítja gyökércsatornákat és gyökértöméssel hermetikusan lezárja. A tökéletes eredmény eléréséhez általában egy-három kezelés szükséges. A gyökértöméseket kézi és gépi kezeléssel végezzük.

A Direkt héjak vagy kerámia héjak is a fogmegtartást segítik elő, azonban szerepük már jobban kiterjed az esztétikai fogászatra is. Ezt a megoldást a frontfogak esetében használják, amikor is a fog külső részére kerül fel a vékony porcelán lapocska. Ezt ragasztással rögzítik. Segítségével visszanyerhető a fog eredeti színe, korrigálhatók az eltérések és a fogak közötti hézagok is eltüntethetőek. Ezzel a módszerrel viszonylag rövid idő alatt adhatjuk vissza páciensünk tökéletes, magabiztos mosolyát.

 

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!