Kombinált fogpótlások

Sok esetben előfordul, hogy egyszerre kell kivehető és szájban maradó fogpótlást is készítenünk, ezt nevezzük szaknyelven kombinált fogpótlásnak. Gyors és ideális megoldás a teljes fogazat pótlására.

A kombinált fogpótlás tehát két részből áll. Egy szájban rögzített, beragasztott, és egy kivehető részből. Ezek a fix részek a saját frontfogakra épített porcelán koronák, melyekhez nyomógombbal rögzített kivehető rész párosul.

Nagy előnye, hogy a tartóelemei és a fogsor fémlemeze beszéd és nevetés közben nem látszik, míg ezt nem mondhatjuk el a kapcsos megoldású részleges fogsorról. A rögzített elemek miatt stabilitásuk is sokkal megbízhatóbb, sokkal erősebbek, mint a kapcsos részleges fogsorok.

Kiváló lehet abban az esetben, ha a beteg elvesztette az első fogait, akár betegség, akár balesetből adódóan. Kiváló lehetőség, ha a jelen lévő fogak száma és távolsága akkora, hogy a sima, klasszikus értelembe vett hidat nem alkalmazhatjuk. Továbbá kézenfekvő megoldást kínál a kombinált fogpótlás, ha a páciens nem implantálható, vagy nem kíván élni ezzel a pótlási lehetőséggel.

Kombinált fogpótlás

A fogpótlások attól függően, hogy mennyi hiányzó fogszövetet helyettesítenek lehetnek intrakoronálisak: tömések és az ún. betétek (inlay, onlay), és extrakoronálisak: koronák, héjak. A fogászati betétek hasonlítanak a tömésekre, azoktól abban különböznek, hogy fogtechnikai laboratóriumban készülnek el és ragasztással rögzítik őket.

Elkészítése természetesen igen precíz fogorvosi és fogtechnikusi munkát igényel. A szájban maradt, megmenthető fogakat a koronáknál is használatos csiszolási módszerrel készítjük elő. Ezekről lenyomatot készítünk, aminek segítségével a megmaradt fogakra a fogtechnikus elkészít egy hidat. Ehhez a hídhoz csatlakozik egy finommechanikai elhorgonyzási eszköz, amelynek számos fajtája van. Ennek segítségével helyezhető be a pótlás olyan módón, amely a legnagyobb mozgásmentességet garantálja. Igaz, hogy az elkészítése némileg több időt igényel, mint egy egyszerű hídpótlás megalkotása, ugyanis itt a kivehetős részről is a legprecízebb mintát kell levennünk.

Ezek után következik a fogtechnikus által elkészített komplett fogpótlás szájba történő beépítése. Ez annyit jelent, hogy a fix hidat és a kivehető fogrészt is egyszerre ragasztjuk be a szájba. Ez nagyon lényeges, hiszen ez a kettő együtt alkotja meg az egészet.

 

Ahogy minden fogpótlás esetében a szájhigénia betartása itt is elengedhetetlen. A megfelelő fogkrémek, fogselymek és szájvizet használata mellett az évenkénti ellenőrzés is igencsak javasolt.

Több esetben is ideális megoldás lehet tehát a kombinált fogpótlás, de bővebb felvilágosítás miatt javasoljuk: keresse fel rendelőnket, ahol fogorvosaink kellő gondossággal ismertetik az előnyöket és hátrányokat.

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!