Kivehető fogpótlások

Sajnos olyan eset is előfordul, amikor nem vagyunk képesek szájban maradó fogpótlást készíteni, így olyan megoldást kell találnunk, amely visszaadja az egészség érzetét és mellette kivehető pótlás is lesz. Szerencsére a technika fejlődésével egyre inkább pontosabb és komfortosabb kivehető fogpótlásokat készítünk, így bátran forduljunk hozzánk!

A protézis, vagy kivehető fogpótlás nincs a szájban lévő fogakhoz rögzítve, így azok bármikor kivehetőek. Létezik teljes és részleges fogsor is. Mindkettővel jelentősen megváltozik majd betegeink életminősége, visszatér önbizalma.

Teljes protézisről akkor van szó, ha a szájban nem marad egyetlen fog sem, legyen szó az alsó vagy a felső fogak elvesztéséről. Részleges protézisről pedig akkor beszélünk, ha sikerül fogakat megtartani a szájüregben és ezek mellé kell egy kivehető fogpótlást is alkalmazni. Ezt a fogsort rögzíthetik fémkapcsok segítségével a megmaradt foghoz, így értelemszerűen a fogsor hiányos lesz: a helyeket az eredeti, megóvható fogak töltik ki.

Kivehető fogpótlás

Ha egy vagy több fog hiányzik azt fogászati implantátumokkal, hidakkal, kivehető fogpótlásokkal lehet pótolni. A hidakat kis kiterjedésű hiányok (max. 3-4 fog) esetén használják és ragasztással rögzítik. Több fog hiánya esetén a hidak már nem bírják a mechanikai terhelést (ez a híd törésével vagy a megmaradt fogak lazulásával, törésével járhat), ezért kivehető pótlásokat készítenek. Ezek főleg az állcsontgerincen támaszkodnak és csak másodlagos elhorgonyzásra használják a fogakat.

Teljes fogsor akkor is javasolt, ha a páciens nem implantálható, vagy esetleg elzárkózik ettől a megoldástól. Ahhoz hogy a legtermészetesebb hatást keltsék, műanyag, illetve porcelán fogpótlásokat használunk. Felső fogsor elvesztése kapcsán jobban javasolt a teljes protézis, mégpedig a vákumhatás érvényesülése miatt. Ez ad egyfajta plusz tartást az elkészült pótlásnak. Az alsó protézis kialakításához egy nagyon pontos lenyomat kell, amelynek alapján a fogtechnikus legjobb tudását kamatoztatva állítja elő a kivehető teljes fogsort.

Részleges fogpótlás akkor használatos, ha az állkapocsban ugyan még vannak fogak, de többségüket már elvesztette betegünk. Akkor elkerülhetetlen az alkalmazása, ha már hidak és implantátumok sem használhatóak, vagy a páciens elzárkózik ez utóbbi elől. Előnye, hogy anyagilag jobban megéri, mint a teljes protézis, viszont egy széles mosolynál a kapcsok bizony megvillanhatnak, amely sokak számára elrettentő lehet. Egészségügyi szempontból kiváló, az életminőséget mindenképp javítja.

Nem állítjuk, hogy könnyű megszokni, de mindenképp fontos, hiszen segítségével már a rágás és a mosolygás sem lesz probléma. Fogorvosaink és asszisztenseink pontosan tájékoztatják betegeink, miként is ápolhatják megfelelően a protéziseket, hiszen ahogy mindig, ez ebben az esetben is nagyon fontos. Tanácsért bátran forduljanak hozzájuk, készségesen segítenek.

A Solydent rövid határidővel vállalja a teljes és a részleges fogsorok elkészítését. Saját fogtechnikai laborunkban szakembereink a legmegbízhatóbb és legpontosabb munkával dolgoznak azon, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk, akkor is, ha éppen protézissel kellett őket ellátnunk.

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!