Fogtömések

A fogszuvasodás – a fogágy betegsége mellett- az embert sújtó leggyakoribb krónikus megbetegedés. A fogszuvasodás a fogaknak a szájüregbe előtört és lepedékkel fedett keményszöveti felszínén jelenik meg, kialakulása kariogén mikroorganizmusok jelenlétéhez kötött. Káriesz a legváltozatosabb fogfelszíneken kialakulhat, de jellemzően tipikus helyeken fordul elő; rágófelszíneken, a fogak egymás felé néző sima felszínén, fogközökben. A folyamat irreverzibilis, és akár 1,5-2 év alatt a fog teljes roncsolódásához vezethet, végső soron a fog/fogak elvesztéséhez.

E vissza nem fordítható folyamat feltartóztatására, előre haladottabb folyamatban a szuvas laesio feltárására és egyúttal a fog helyreállítására a tömés, betét készítése a megfelelő kezelés.

Fogtömés lényege

A fogászatban tömés alatt azt a műveletet értjük, mely során különböző anyagok a fogba helyezésével helyreállítjuk a sérült fog integritását. A fog tömésére általában fogszuvasodás vagy valamilyen trauma következtében kerül sor. Viszont túl nagy hiányok esetén már nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor fogművek készítéséhez kell folyamodni.

Az első lépés az érzéstelenítés. Mivel a legtöbb esetben a szuvasodás határa már az érző idegeket is tartalmazó dentin állományban van, a helyi érzéstelenítés fontos. Ezt követően különböző fúrókkal történik a szuvas terület feltárása, baktériumokkal fertőzött fogállomány eltávolítása,a megfelelő formájú üreg kialakítása. A kitisztított üreget nyáltól, vértől megtisztítjuk, és izolálással, vattarolni alkalmazásával gondoskodunk a szárazon tartásáról. A tömés kialakításához különböző segédeszközökre (ékek, ún. matricák, kapcsok) is szükség lehet, hogy a megfelelő formát, funkciót helyre tudjuk állítani. Manapság már csak fogszínű tömőanyagokat használunk, amelyek segítségével hosszú időn át esztétikus, mechanikailag ellenálló tömések készülnek. A kialakított ,kitisztított, előkészített (savazott és bondozott) üregbe ezek tömőanyagok képlékeny formában kerülnek felhasználásra, majd egy meghatározott hullámhosszúságú fény hatására nyerik el végleges keménységüket ( fotopolimerizáció). A fényre kötő kompozit tömőanyagok esetén a tömés kidolgozása azonnal megtörténik; Befejező lépésként ekkor a restauráció magasságát állítjuk be, valamint a felszínét magas fényűre polírozzuk. A kész töméssel az érzéstelenítés múltával már enni is lehet.

A szuvas fogak ellenszere nem más, mint a fogtömés, amelynek bevezetése hatalmas lépés volt a fogászatban. Sokkal kevesebb fogvesztés van, mióta alkalmazzuk a töméseket. Az évek során az esztétikai fogászat is nagyban fejlődött így a fehér fogtömések már szinte alig észlelhetőek.

 

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!