Fogimplantátumok

Hagyomány és innováció

Klinikánkon 30 éves implantációs tapasztalatunknak köszönhetően a hagyományok tisztelete és a folyamatos innováció fontossága kéz a kézben jár. Főorvosunk, dr. Solymosi Péter tapasztalt implantációs szakember, akinek pályafutása szinte a történelmi időkben gyökerezik, azaz az implantációs eljárások magyarországi elterjedésének idejében.

Dr. Solymosi a sok évtizedes munka ellenére se fordult el a folyamatos innovációtól és fejlesztéstől. Ezt a fiatalok szenvedélyével és lelkesedésével teszi. Meg van győződve arról, hogy a tapasztalat hagyományát tisztelni kell és alapvetőnek kell tekinteni. A módszerek és technikák egyidejű, folyamatos innovációja azonban elengedhetetlen feltétele a tudomány folyamatos fejlődésének.

Az elvesztett fog nemcsak testi, hanem lelki veszteség is lehet

Egy fog elvesztése átírja mindennapjainkat. Az olyan egyszerű és magától értetődő rutinok, mint az evés, a beszélgetés vagy a nevetés, rémálommá válhatnak. Sokan csak ekkor veszik észre, milyen értékes az egészséges fogsor, és milyen fontos az életünkben.

A funkcionális feladatok tökéletlen ellátása mellett a fogak elvesztése komoly lelki megterhelést is jelenthet. Átvitt értelemben, az ép fogak az egészséget és a cselekvőképességet szimbolizálják. Nemcsak a verbális, hanem a non-verbális kommunikációban is fontos szerepet játszanak. Ez az asszociáció ösztönös megfigyelésen alapul, és azt mondhatjuk, hogy egyidős magával az emberi civilizációval.

A fenti jelképes jelentésnek köszönhetően az ép fogak a társadalmi státuszról és egzisztenciáról is további információkat adnak. Ezért magától értetődő, hogy a fogakkal kapcsolatos egészségügyi problémák jelentős önbizalomvesztéssel járnak. Főleg, ha kezeletlenül maradnak, és végül a fog végleges elvesztéséhez vezetnek.

A fogainak elvesztése akár a legélvezetesebb baráti vacsorákat is végtelen szorongássá változtathatja. Ugyanígy rémálommá fajulhat egy várva várt randevú vagy egy egyébként megtisztelő díjátadó, de van egy jó hírünk: mindez megoldható! A mi szakértelmünkkel és az Ön eltökéltségével visszakaphatja régi életét!

Természetesen a megelőzés mindig a legjobb módszer. Amikor azonban már túl késő - a modern technikáknak és beültetési eljárásoknak köszönhetően - a kivehető, nem igazán illeszkedő protézisek, amelyeket - az ágy mellett kis pohárban tartva - nagyszüleink idejéből ismerősek, és fenntartásokkal kezelik, már nem az egyetlen alternatívát jelentik. Még a legnehezebb esetekben sem!

A fogpótlás királynője: az implantációs eljárás

A fogak pótlása három módszerrel történhet:

1. Hidak

2. Kivehető protézisek, amik már teljesen személyre szabottak és úgy alakították ki őket, hogy anatómiailag a lehető legközelebb álljanak az eredetihez

3. Implantátumok

Előfordulhat, hogy nincs vagy nem elég az egészséges fog a híd építéséhez. Azonban a maradandó fogpótlásról nem kell lemondani: a fogsorkezelések királynője, az implantációs eljárás képes a legösszetettebb problémákat is orvosolni.

Az implantátum tulajdonképpen egy mesterséges foggyökér, amely a korábban "menthetetlennek" ítélt, ezért eltávolított foggyökér pótlására szolgál. Anyaga többszörösen tesztelt, szigorúan ellenőrzött, biológiailag kompatibilis az emberi szervezettel. A ráépített fogsorokkal együtt a funkció és esztétikai szempontjából is tökéletes, tartós és hosszantartó megoldást kínál. Az implantátum ugyanúgy működik, mint az eredeti fogak, és kinézetre is megegyezik velük.

Mielőtt a beültetés mellett döntünk, nagyon alapos vizsgálatnak vetjük alá páciensünket, melynek során többek között feltárjuk az állkapocs csontszerkezetét, panoráma röntgenfelvételt készítünk, megvizsgáljuk a szájüreget és a páciens általános állapotát. Az eredmények kiértékelése után személyre szabott javaslatot adunk arra vonatkozóan, hogy valóban az implantátum-e a megfelelő megoldás, és milyen feltételek mellett.

Az implantátum behelyezésének módja

A műtét természetesen steril környezetben, helyi érzéstelenítésben (lokális anesztézia) történik. Kis bemetszést végzünk a nyálkahártyán, hogy felszabadítsuk a csontot. Ezután elkészítjük az implantátumágyat, ahová később behelyezzük az implantátumot.

A beavatkozás után a panoráma röntgen segítségével azonnal ellenőrizzük, hogy a beültetés sikeres volt-e. Ezután kérjük a pácienst, hogy a nyálkahártya gyógyulási időszaka után térjen vissza klinikánkra varratszedésre. A gyógyulás további stádiumában az összeforrt nyálkahártya védelme alatt már regenerálódnak a belső rétegek.

Fontos tudni, hogy a teljes gyógyulási idő körülbelül három hónap. Ha ez megtörtént, akkor kezdődhet az implantátum alapú fogsor elkészítése. Ehhez szabaddá kell tenni a beépített implantátum úgynevezett rögzítőcsavarját, amely az ínyben van. Amikor ez megtörtént, fogínyképzőket helyezünk fel, amelyek körülbelül 8-10 napig gyógyulnak.

Ezután a fogtechnikus feladata, hogy tökéletes lenyomatot készítsen a protézisről. Így olyan fogsort készíthetünk Önnek, ami olyan, mintha most kapta volna vissza az eredetit - csak hibátlan állapotban. Mivel technikusaink és a fogászati laboratóriumunk egy fedél alatt van klinikánkkal, Önnek nem kell máshol új időpontot egyeztetnie, és megtapasztalnia az ezzel járó várakozási időket és az esetleges szakmai kommunikációs csapdákat. Mivel a munka ezen fázisát is a Solydent munkatársai végzik, Ön biztos lehet benne, hogy minden gyorsan és szakszerűen, időveszteség és felesleges szervezési kitérők nélkül fog megtörténni.

A fogászati problémák végleges megoldásához és a tökéletes mosolyhoz vezető út hosszúnak tűnhet, de biztos lehet benne, hogy megéri! Nincs az a munka vagy befektetett energia, ami túl sok lenne ahhoz, hogy visszaállítsuk a normális, kompromisszummentes életét.

A beültetési eljárás kellemetlen emlékei néhány hónapon belül elhalványulnak, de ragyogó, egészséges fogsora mindennapjainak elidegeníthetetlen részévé válik.

Mindez a mi feladatunk, az Öné a beültetés utáni szájhigiénia javítása, hogy fogsora sokáig ép maradhasson.

Még mindig sok tudnivaló van a beavatkozásról. Ezért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot (link kapcsolatfelvételi űrlap), hogy segíthessünk a beültetéssel kapcsolatos döntésében!

Győri fogászati rendelőnk szakemberei tájékoztató tanácsadással és elhivatottsággal várják szíves érdeklődését, kérdéseit, hogy segítsenek eligazodni az implantátumok világában.

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!