FogeltávolításA fogeltávolítás, orvosi nyelven extractio minden esetben egyedi elbírálást igényel, több tényező figyelembe vételével. Rendelőnkben az általános és fogászati anamnézis felvételét követően a betegvizsgálat következik, melynek során a már elkészített röntgenfelvétel és a szájvizsgálat után dönti el a fogorvos, hogy az adott fog menthető, vagy sem.

Természetesen a cél a fogmegtartás, azonban vannak esetek, ahol a foghúzás az egyetlen lehetőség.

Ilyen esetek:

- előrehaladott fogszuvasodás, amikor a fog koronai része olyan mértékben destruálódott, hogy annak helyreállítását semmilyen módszerrel nem lehet megoldani

- sikertelen gyökérkezelés

- gyökércsúcsból kiinduló nagyméretű gyulladás, ahol a gyökérkezelés és a gyökrécsúcs resectio sem vezethet eredményre

- fogágy sorvadás miatt, mikor az érintett fog nagymértékben mozgatható

- trauma, baleset miatt, amikor a sérülés az adott fog gyökerét is érinti

- fogszabályozási célból

- beékelődött (impaktált) fogak (pl: bölcsességfogak)

- számfeletti fogak, melyeknek helyzete rendellenes

A fogeltávolításhoz a panorámaröntgen egy jó áttekintő képet ad a kezelőorvosnak, azonban ez a felvétel különböző pontokon eltérő mértékben torzíthat. Ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy a fogeltávolításhoz, vagy a későbbi lehetőségek feltérképezéséhez (pl: implantáció) szükséges egy pontosabb felvétel, akkor rendelőnkben lehetőség van CBCT készítésére is. Ennek előnye, hogy 3 dimenzióban mutatja meg a csontszövet szerkezetét, torzulások nélkül. Pontosan láthatóak rajta az anatómiai képletek, a fogak arcüregtől, vagy idegcsatornától való távolsága, egy ciszta pontos kiterjedése, továbbá implantátum beültetése esetén az orvos meg tudja állapítani, hogy megfelelő-e a csontállomány, mivel a csont szélessége és magassága is pontosan lemérhető rajta.

Rendelőnkben a fogeltávolítást helyi érzéstelenítésben végezzük, de igény esetén lehetőség van éber szedációra és teljes altatásra is.

Az esettől függően történhet úgynevezett egyszerű foghúzás, illetve lehet bonyolultabb, szájsebészeti, feltárásos fogeltávolítás.

A foghúzás alatt fájdalmat nem, csak nyomást, feszítést lehet érzeni. Célunk az, hogy minél atraumatikusabb legyen a beavatkozás.

A fogeltávolítást követően a kihúzott fog helyét alaposan áttisztítjuk és orvosi döntéstől függően a seb „bevéreztetését” követően a sebszéleket csupán nyomással közelítjük egymáshoz vagy a sebszéleket varrattal egyesítjük.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a foghúzás egyszerű volt, a seb mérete kicsi és a későbbiekben nem tervezünk implantátumot a kihúzott fog helyére, akkor elegendő, ha a beavatkozás után 15 percig steril gézlapra harap a páciens.

Ha a foghúzás egyszerűnek mondható, de a későbbiekben implantátum beültetésével szeretnénk pótolni az eltávolított fogat, akkor a foghúzás helyére egy kis kollagén kúpot helyezünk, ami segíti a véralvadást illetve azt, hogy a foghúzás következtében lévő üreg jól csontosodjon, ne essen össze.

Jelentkezzen be!


Kérje ajánlatunkat!