Hírlevél

Kezelt páciensek száma:

71 961

logo magyarorszagmegujullogo ujszechenyitervlogo eutamogatasaval

fogaszati altatas

Kombinált fogpótlások

Kombinált fogpótlásokSok esetben előfordul, hogy egyszerre kell kivehető és szájban maradó fogpótlást is készítenünk, ezt nevezzük szaknyelven kombinált fogpótlásnak. Gyors és ideális megoldás a teljes fogazat pótlására.

A kombinált fogpótlás tehát két részből áll. Egy szájban rögzített, beragasztott, és egy kivehető részből. Ezek a fix részek a saját frontfogakra épített porcelán koronák, melyekhez nyomógombbal rögzített kivehető rész párosul.

Nagy előnye, hogy a tartóelemei és a fogsor fémlemeze beszéd és nevetés közben nem látszik, míg ezt nem mondhatjuk el a kapcsos megoldású részleges fogsorról. A rögzített elemek miatt stabilitásuk is sokkal megbízhatóbb, sokkal erősebbek, mint a kapcsos részleges fogsorok.

Kiváló lehet abban az esetben, ha a beteg elvesztette az első fogait, akár betegség, akár balesetből adódóan. Kiváló lehetőség, ha a jelen lévő fogak száma és távolsága akkora, hogy a sima, klasszikus értelembe vett hidat nem alkalmazhatjuk. Továbbá kézenfekvő megoldást kínál a kombinált fogpótlás, ha a páciens nem implantálható, vagy nem kíván élni ezzel a pótlási lehetőséggel.

Kombinált fogpótlás

A fogpótlások attól függően, hogy mennyi hiányzó fogszövetet helyettesítenek lehetnek intrakoronálisak: tömések és az ún. betétek (inlay, onlay), és extrakoronálisak: koronák, héjak. A fogászati betétek hasonlítanak a tömésekre, azoktól abban különböznek, hogy fogtechnikai laboratóriumban készülnek el és ragasztással rögzítik őket.

Elkészítése természetesen igen precíz fogorvosi és fogtechnikusi munkát igényel. A szájban maradt, megmenthető fogakat a koronáknál is használatos csiszolási módszerrel készítjük elő. Ezekről lenyomatot készítünk, aminek segítségével a megmaradt fogakra a fogtechnikus elkészít egy hidat. Ehhez a hídhoz csatlakozik egy finommechanikai elhorgonyzási eszköz, amelynek számos fajtája van. Ennek segítségével helyezhető be a pótlás olyan módón, amely a legnagyobb mozgásmentességet garantálja. Igaz, hogy az elkészítése némileg több időt igényel, mint egy egyszerű hídpótlás megalkotása, ugyanis itt a kivehetős részről is a legprecízebb mintát kell levennünk.

Ezek után következik a fogtechnikus által elkészített komplett fogpótlás szájba történő beépítése. Ez annyit jelent, hogy a fix hidat és a kivehető fogrészt is egyszerre ragasztjuk be a szájba. Ez nagyon lényeges, hiszen ez a kettő együtt alkotja meg az egészet.

Ahogy minden fogpótlás esetében a szájhigénia betartása itt is elengedhetetlen. A megfelelő fogkrémek, fogselymek és szájvizet használata mellett az évenkénti ellenőrzés is igencsak javasolt.

Több esetben is ideális megoldás lehet tehát a kombinált fogpótlás, de bővebb felvilágosítás miatt javasoljuk: keresse fel rendelőnket, ahol fogorvosaink kellő gondossággal ismertetik az előnyöket és hátrányokat.