Hírlevél

Kezelt páciensek száma:

71 961

logo magyarorszagmegujullogo ujszechenyitervlogo eutamogatasaval

fogaszati altatas

Éjszakai harapásemelő sín

Gondolta volna, hogy a rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet?


majusweb2

 

A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó és felső állcsontot. Ha az ilyen erő nem tudatos irányítással történik, illetve nem rágás céljából lép fel, akkor csikorgatásról beszélünk. Ilyenkor jelentősen nagyobb erő hat a fogakra, mint rágás közben. Ezen diszfunkció többnyire éjszaka jelentkezik. Okai lehetnek akár a stressz, lelki megterhelés, belső feszültéség, vagy egy rosszul elkészített fogpótlás.
A fogcsikorgatás az egész rágóapparátusra kedvezőtlen hatással van. Állkapocs ízületi fájdalmat, kattogást, nyaki és rágóizmok megkeményedését valamint közvetve a fogágy károsodását okozhatja. A fogak keményszöveti állományának sérülését, kopását válthatja ki. Fejfájás és krónikus fülzúgás is lehet a fogcsikorgatás következménye.
Annak érdekében, hogy a csikorgatás ne tegyen kárt a fogakban, a páciensek egy vékony műanyag sínt kapnak, amelyet fogtechnikus készít lenyomatvétel után mélyhúzó fólia segítségével. Többnyire ezt éjszaka kell fogsorukra helyezve viselniük, de súlyosabb panaszok esetén lehetőség szerint nappal is hordaniuk kell.
A sín hatásosan védi a fogakat a rájuk nehezedő nyomástól, és súrlódási erőtől. A sín az alsó és felső fogsor egymáshoz viszonyított helyzetét is megváltoztatja, és gondoskodik róla, hogy az ízület ellazult állapotba kerüljön.
Amennyiben Ön is hasonló problémákkal szenved, forduljon hozzánk bizalommal, hogy véget érjenek álmatlan éjszakái és kipihenten tudjon ébredni!